OH3NE:Ajankohtaista

OH3NE

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

OH3NE TIEDOTTAA

Kerhoillat maanantaisin ja torstaisin kello 17

OH3NE:n kerhoillat ovat tammikuusta 2017 alkaen maantaisin ja torstaisin kello 17. Usein porukkaa on paikalla jo aikaisemmin. Maanantain kerhoilta on perinteinen, ja torstaisin toiminta painottuu enemmän tekniikkaan.

Emme pidä kesä- tai muita taukoja. Satunnaiset arkipyhät on havaittu hyviksi kerhotoimintapäiviksi, jolloin toimintaa voi olla koko päivän.

Kerhohuone löytyy Pyynikin näkötornin länsisiivestä, osoite Näkötornintie 20, Tampere. Tietoa aktiviteetista saa kysymällä toistimilla ja katsomalla webbikamerasta. Kerhoillat ovat avoimia kaikille, joten tervetuloa rohkeasti tutustumaan!

Takaovi pidetään nykyään lukossa kahvion turvallisuuden takia. Soita ovikelloa!

Haluatko liittyä jäseneksi? Se onnistuu yksinkertaisesti täyttämällä jäsentietolomake. Hallitus käsittelee hakemuksen seuraavassa kokouksessaan, ja jäsenmaksulasku ynnä muuta materiaalia saapuu aikanaan.

Tervetuloa!

Kerhon bulletiini keskiviikkoisin

Kerhon bulletiini luetaan FM-toistinasemilla taajuudella 145,750 MHz ja 434,850 MHz keskiviikkoisin kello 20.

Kerhon uusi domain ja postilistat jäsenille

Kerholle on hankittu oma domain-nimi (oh3ne.fi), jonka taakse rakennetaan uudet nettisivut ja lisätään muitakin palveluja. Pyynikin palvelimella olevat vanhat sivut (oh3ne.ham.fi) ovat vielä päivittäisessä käytössä uudistettujen sivujen rakentamisen ajan.

Uusien palvelujen käyttöönotto on aloitettu postilistoista.

Ilmoittaudu listoille omalla nimelläsi ja lisää kutsumerkki sulkeissa, esimerkiksi "Veijo Arponen (OH3NFC)". Rekisteröi sellainen sähköpostiosoite, josta lähetät postin listalle. Muussa tapauksessa viestisi saatetaan hylätä eikä sitä välitetä koskaan eteenpäin. Listoille liittyminen vaatii ylläpidon hyväksynnän.

Lisää tietoja postilistoista.

Hae QSL-korttisi kerholta!

QSL-lokerikko tursuaa jälleen. Kerhohuoneen Feng Shuin parannusten yhteydessä kannattaa pitää huolta, ettei niitä kohtaa kuvan korttien kohtalo.

Isi, näkyy jo!

Muun muassa OH3AC:llä on kiinnitetty huomiota toistinasematyöskentelijöiden kuntoon, jopa siinä määrin, että asia on otettu vuosikokouksen esityslistalle.

Ikäväksemme olemme huomanneet, että meilläkin on nykyään havaittavissa vastaavaa.

Emme halua ryhtyä moraalisaarnaajiksi ja vaatimaan täydellistä raittiutta bandilla. Kohtuus kaikessa, se on sopiva ohjenuora tässäkin yhteydessä. Aikuisten miesten tulisi itse osata sulkea radio siinä vaiheessa, kun alkoholin nauttiminen on kuultavissa puheessa havaittavassa määrin. Tai kun hanurijatsi tulee taustalta niin kovaa, ettei puheestakaan tahdo enää saada selvää.

"Isi, älä worki enää, näkyy jo!"

Toistinasemamme kuuluvat koko Pirkanmaalla ja myös kauempana. Ne ovat kerhon näyteikkuna myös muiden radioharrastajien ja satunnaisten kuulijoiden suuntaan. Kuulijoiden ei tarvitse edes olla aktiivisia radioharrastajia, vaan liikenteemme kuuluu joka paikassa, missä rigit ovat auki. Siis kerholaisten kotona, autossa, jopa kaupungilla.

Tätä asiaa eivät hitaimmat meistä ole ilmeisesti vielä oivaltaneet. Otetaan siis uudestaan:

Jokainen voi myös miettiä keskenään, kannattaako ruveta pitämään yhteyttä aseman kanssa, jolla on havaittavan 'kostea' modulaatio. Kukaan tuskin jaksaa pitkään örveltää ilman juttukaveria, ja taajuus rauhoittuu kuin itsestään.

Lisää aktiviteettia NAC-testeihin

Kerhoaktiivien mietintämyssyillassa keväällä 2016 tuli esille mm. se, että NAC-testeissä ei juuri täkäläisiä äänessä ole.

Nordic Activity Contestit ovat siis vanhojen 2 m tiistaitestien perillisiä. Aktiviteettikilpailujen luonteeseen kuuluu, että ne on tarkoitettu lisäämään aktiviteettiä. HF-kilpailujen kaltaista logipakkoa ei esimerkiksi ole, vaan siellä voi testailla omaa asemaansa ja kelejä kaikessa rauhassa ilman suorituspakkoa. Käsikoneellakin voi saada yli 100 km yhteyksiä, kun vastapäässä on kunnon asema!

Testiajat ovat seuraavat:

144 MHz joka kuukauden 1. tiistai 20-24 SA
28 MHz joka kuukauden 1. torstai 20-24 SA
432 MHz joka kuukauden 2. tiistai 20-24 SA
50 MHz joka kuukauden 2. torstai 20-24 SA
1296 MHz joka kuukauden 3. tiistai 20-24 SA
70 MHz joka kuukauden 3. torstai 20-24 SA
Mikroaallot (2,3 GHz ja ylöspäin) joka kuukauden 4. tiistai 20-24 SA

Lisätietoja sekä säännöt löytyvät SRAL:n VHF-kilpailumanagerin (OH6ZZ) sivuilta.

Kaikki mukaan workkimaan! Workkikaa edes paikallisasemat, kuten OH3TAM/OF3TAM!

PS. Mietintämyssyssä vilauteltiin myös kerholaisten sisäistä kilpailua, joten kannattaa merkitä yhteydet muistiin. OH3TAM/OF3TAM:sta saa kukaties lisäpisteitä.

Kevään/kesän 2017 kerhotapahtumia

Kerhotilan uudelleenjärjestely jatkuu

Kerhotilan uudelleenjärjestely on aloitettu asemapöydistä. pöydät ovat nyt lopullisessa muodossaan, seuraavana vuorossa räkkien uudelleenjärjestely ja toisen vienti pois. Lopuksi muotoillaan verstas uuteen uskoon.

Järjestelyn ja kirpparin sivutuotteena on myös lajiteltu Bonkkia käyttöön/myyntivarastoon/Nekalaan. Lajittelu jatkuu edelleen.

Ei kerhoiltaa Walpurin päiwänä 1.5.2017

Kerhohuone annetaan perinteisesti kahvilalle lainaan väistötilaksi kevään kuumimman munkkisesongin kohdatessa. Kerholaisten tapaaminen saattaa olla jossain muualla, paikka tiedotetaan viimeistään toistimilla illan edetessä.

Kevätajelu 6.5.2017

Kokoonnutaan autoilla Särkänniemen parkkipaikalle rantaan. Yksi autoista toimii johtotähtenä ja johdattaa maisemareittejä pitkin meidät pisteeseen X. Pisteessä X on tarjolla jäsenille makkaraa ja kahvia. Jos eksyt reitillä, käytämme taajuutta 145,475 MHz.

Karavaani päin Helvettiä

Kerho järjestää leirin Helvetinjärven kansallispuistossa 10-14.5.2017.

Kerholaiset voivat tulla paikalle leirin aikana oleskelemaan ja workkimaan. Majoittuminen omatoimisesti tai kerhon järjestämässä puolijoukkueteltassa. Omat eväät mukaan!

Ilmoittautumiset Petrille OH3ENK.

Aktivointikilpailu toistimella 13.5.2017

Lisätietoja täällä myöhemmin.

Maston ja antennien huolto

Kerhoaseman masto ja antennit ovat päässeet neljännesvuosisadan kypsään ikään, ja sen huomaa.

Huoltoprojektin suunnittelu on käynnissä, ja purkutyöt on aloitettu. Antennit purettiin mastosta 2.4.2017, ja maston kaato ja alaslasku tehtiin seuraavaksi. Masto on kuljetettu korjattavaksi, ja on nyt korjaushitsattu ja sinkkipullokäsitelty. Tavoitteena on saada maston korjaus ja antennien huolto tehtyä kesäkauden 2017 aikana. Masto korvataan uudella, jos Hallitus päättää hankkia kerholla kiikarissa olevan 10m alumiinimaston kääntömoottoreineen. Projektille on tehty oma sivu.

Myös suosituksi osoittautuneelle uudelle [http://oh3ne.ham.fi/wiki/index.php/60_metrin_alue 5 MHz (60 m) bandille on laitettu oma antenni. Puoliaaltodipoli odottaa vielä viritystä, koska se on oikeasti 60 m antenni, eli resonanssi löytyy tasan 5 MHz.

80 m puoliaaltodipoli koitetaan myös saada mahtumaan vielä jonnekin.

OH3NE:n kesäleiri 16.-18.6.2017

Kerhon kesäleiri järjestetään tällä kertaa Ikaalisten Riitialassa Kukkurankoskella. Kukkuran pihapiiristä löytyvät majoitustila Jukola, johon mahtuu yöpymään 12 henkeä, sähkösauna pukuhuoneineen, grillikota sekä savusauna. Linkin kuvassa näkyy majoitustila Jukola vasemmalla, ja voimalaitosrakennus oikealla. Kukkurakosken voimalaitos Alueelle mahtuu myös muutama asuntovaunu.

Viikonlopun vietto eli 2 yötä maksaa 10 euroa kaikilta yöpyjiltä. Yöpyjät tarvitsevat mukaansa joko makuupussin tai liinavaatteet. Omat eväät mukaan. Kukkurankoskella on mahdollista myös kalastaa. Jos haluat majoittua taloon tai tulet vaunun kanssa, varaathan paikkasi 2.6. mennessä ilmoittamalla Virvelle oh3viki ät geemail piste com.

Osto-/myyntipalsta kerhon jäsenille

Wikiin lisätty osto-/myyntipalsta kerhon jäsenille.

Motorola-, ym. radiopuhelimien ohjelmointipalvelu

Kerho tarjoaa jäsenilleen ammattiradiopuhelimien ohjelmointipalvelun, lisätietoja täällä.

Radioamatööritutkintoja pidetään aina tarvittaessa

Tommi, OH3FCB, pitää tarvittaessa tutkintoja kerholla tai muualla Tampereen seudulla.

Tutkinnon voi sopia itselle käyvänä ajankohtana sopivaan paikkaan, joten reippaasti vain yhteyttä Tommiin tai muihin tutkijoihin.

Saatat olla tietämättäsi radioamatööri

Tietoliikenneluokan, perusluokan, teknillisen luokan ja yleisluokan pätevyystodistukset ovat voimassa toistaiseksi. Jos olet joskus päästänyt luvan vanhenemaan tai irtisanonut sen, pätevyytesi on silti voimassa. Sinun ei siis tarvitse käydä tutkinnossa, vaan voit vain hakea radioamatöörilupaa. Kätevimmin se käy Viestintäviraston sivuilla.

Ainoa poikkeus tästä ovat aikanaan myönnetyt kokelasluokan pätevyydet, jotka olivat määräaikaisia (viisi vuotta). Ne eivät ole enää voimassa, joten joudut käymään pätevyystutkinnossa saadaksesi pätevyyden ja radioamatööriluvan.

Lisää tietoa tutkinnoista tutkintosivuillamme.

APRS-lähetyksen polkuasetukset

Meille tuntemattomista syistä valmistajat toimittavat APRS-laitteet edelleen vuosikymmenen takaisilla vanhentuneilla oletusasetuksilla. USA:ssa otettiin vuosituhannen alkupuolella käyttöön toistossa polku WIDE1-1,WIDE2-1, koska käytössä oli huomattava määrä vanhanaikaisia tyhmiä digipiittereitä. Meillä toiminta käynnistyi sen verran jälkijunassa, että niitä ei ole koskaan ollutkaan. Tämä pitkä selostus kertoo amerikkalaisen näkökulman polkuasetuksiin ja niiden historiaan.

Vanhentuneiden oletusasetusten käyttö aiheuttaa monenlaista hämminkiä verkon toiminnassa. Käyttäjää turhauttavin on se, että aprs.fi -palvelu ei osaa näyttää, mitkä asemat ovat kuulleet lähetettä suoraan. Lisäksi moni käyttää kiinteällä asemalla turhan pitkää polkua, vaikka toisto yhden portaan yli riittäisi.

Hyvä peukalosääntö polun asettamisesta on seuraava:

Ajoneuvoasemalla: WIDE2-2, jos liikut maantiellä, missä lähin igate-asema saattaa olla kaukana, tai WIDE1-1, jos liikut Tampereen ympäristössä, missä on kattava APRS-verkko.

Kotiasemalla: Aina WIDE1-1.

Voit tarkistaa oman asemasi käyttämän polun aprs.fi -palvelusta (esimerkkinä tässä OH3HWX-9). Ohjeet asetuksien laittamiseen löytyvät kunkin laitteen käyttöohjekirjasta.

AJANKOHTAISTA 2017

Yhteiskuljetus VUSHF-tapaamiseen Ruotsiin kesäkuussa

Radioamatööritekniikan seura järjestää yhteiskyydityksen pohjoismaiseen VUSHF-tapaamiseen Ruotsiin Göteborgin lähelle 9.–11.6. Aikataulut sekä bussi- ja laivamatkan hinnat on nyt julkaistu seuran sivuilla.

Toteutuminen riippuu osallistujamäärästä (väh. 20 hlö). Sitovat ilmoittautumiset 1.5. mennessä täällä.

Tarjolla vanhoja alan lehtiä

Kerholla on radioamatööriaiheisia lehtiä kuten QST, Radio Communication ja Ham Radio vuosikerroittain pakattuina.

Ehdot lehtien ottamiselle ovat seuraavat: pitää ottaa koko vuosikerta kerrallaan, vastineeksi voi niin halutessaan laittaa omantunnon mukaan rahaa kerhon kassaan, ja lehtiä ei saa tuoda takaisin. Toiveena on, että lehdet häipyvät kerholta mahdollisimman pikaisesti.

Wappuradion lähetys käynnissä 101,6 MHz

Rakkauden Wappuradio aloitti lähetyksen jälleen keskiviikkona 19.4. kello 14. Tämä on Wappuradiolle jo kahdeksas vuosi. Ohjelma jatkuu aina wappuaattoon 30.4. klo 15 asti.

Asema lähettää Hervannan veritornista 200 W ERP-teholla taajuudella 101,6 MHz, pystypolarisaatio. Lähetys on kuultavissa myös internetissä.

"Kuuntele Rakkauden Wappuradiota, sillä sen vaikutus työtehoon on tutkitusti testattu!"

SRAL:n Kevätpäivät Kouvolassa 22.-23.4.2017

Suomen Radioamatööriliiton Kevätpäivät pidetään Kouvolassa 22.–23.4.2017. Lauantain ohjelma on Kouvola-talossa sekä lähellä sijaitsevassa Putkiradiomuseossa. Sunnuntainen Vapepa-päivä järjestetään Original Sokos Hotel Vaakunassa.

Kevätpäivien lauantain ohjelma:

Klo 10.00 Kirpputori ja myyntipisteet aukeavat
Klo 12.00-12.30 SRAL:n hallituksen kyselytunti
Klo 12.30-13.00 AR-X -esittely
Klo 14.00–15.45 Infotilaisuus Liiton koulutusuudistuksesta
Klo 14.15 OH DX Foundation ry:n sääntömääräinen vuosikokous
Klo 15.00 Ilmoittautuminen SRAL:n kevätkokoukseen alkaa
Klo 16.00 SRAL:n sääntömääräinen kevätkokous

Liiton kevätkokouksen jälkeen pidetään cocktail-tilaisuus Kahvila-ravintola Sävel Bistrossa Kouvola-talolla, kokoustilan vieressä. Tarjolla on ruokaisa salaatti, pikkupurtavaa ja kuohuviiniä. Hinta on noin 20 euroa. Ilmoittautuminen ehdottomasti etukäteen liiton sivuilta löytyvällä lomakkeella.

Keväpäivien yhteydessä on myös Sotilasradiopäivä lauantaina kello 10-14 Kouvola-talolla. Ohjelmassa on seuraavat esitelmät:

Lauri Lehtonen, Ilmavoimien radiotiedustelu
Martti Susitaival, Viestisotaa Rukajärvellä
Sakari Viinikainen, Pohjois-Kymenlaakson suojeluskunnat sisällissodassa

Osallistumismaksu Sotilasradiopäivään on 10 euroa (vain käteismaksu ovella). Maksu sisältää väliajan kahvin/teen ja leivän sekä tutustumisen Sotilasradiomuseoon. Sotilasradiopäivään pitää ilmoittautua etukäteen. Sähköposti museo ät putkiradiomuseo piste äf ii tai puhelin (mieluimmin viestinä) 040 540 3317.

Jos osallistuu vain Liiton Kevätpäivien ohjelmaan, ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, eikä maksaa Sotilasradiopäivän osallistumismaksua.

Lisätietoa Kevätpäivistä saa SRAL:n kotisivuilta sekä maaliskuun Radioamatööri-lehdestä.

SRAL:n kevätkokous Kouvolassa 22.4.2017

Suomen Radioamatööriliiton sääntömääräinen kevätkokous pidettiin Kouvola-talolla lauantaina 22.4.2017. Kokoukseen osallistui 126 henkilöjäsentä sekä 19 kerhoa käytti ääntään valtakirjalla. Puheenjohtajana toimi Ilmo, OH2BO.

Hallituksen esitys toimintakertomukseksi hyväksyttiin. Vuoden 2016 hallitukselle myönnettiin tili- ja vastuuvapaus. Jäsenten esitykset mm. puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja Radioamatööri-lehden päätoimittajan erottamisesta sekä tutkintojärjestelmän palauttamisesta vanhaan malliin kokivat äänestyksissä murskatappion. Lisäksi pöytäkirjaan kirjattiin ponsi tilintarkastuksen kilpailuttamisesta, ja päätettiin lanseerata OH2TK:n muistopalkinto.

SRAL:n Vapepa-päivät Kouvolassa 23.4.2017

Sunnuntaina 23.4. pidetään Kevätpäivien päätteeksi Vapepa-päivät klo 10.00-15.00 Original Sokos Hotel Vaakunassa, Kouvolassa.

Rompepäivä kerholla 15.4.2017

OH3NE:n toinen perinteinen Bonkirppari pidettiin perinteisin menoin kerhon varaston edessä Pyynikin näkötornin kupeessa lauantaina 15.4.2017 kello 12-15. Kaukaisimmat kävijät olivat jälleen Lahdesta asti.

Myynnissä oli bonkkia ja parempaakin tavaraa. Myyntiosastojen ehdoton helmi oli täysin pakasta vedetyn näköinen ja toimintakuntoinen IC-970 2 m/70 cm multimode hintaan 600€. Tavaran lisäksi tarjolla oli myös grillimakkaraa, kahvia, pullaa, limua ja simaa.

Foreca ennusti vielä perjantai-iltana päivälle nollakeliä tai pikkupakkasta ja pilvipoutaa. Illan lumisateen mahdollisuuskin oli kaikonnut näköpiiristä. Toisin kävi: myyntiosastojen pystytyksen aikana alkoi lumisade, joka sakeni välillä pyryksi. Aurinko alkoi paistaa vähän ennen kello 15.

Sään huomioon ottaen myyntituotto oli kohtalainen. Lisäksi peräkärryyn tuupattiin ennätysmäärä SERriä matkalle kohti Nekalaa. Kiitämme kaikkia kävijöitä, ensi vuonna taas uudestaan!

Uusi APRS-pallo käväisi Suomen yllä

Koululaisten lähettämä KK6PNN-5 APRS-pallo tuli Suomeen luoteesta. Se ehti Suomen puolelle aikaisin aamulla keskiviikkona 12.4. Alkuillasta se oli ehtinyt jo Nilsiän paikkeille, suunta noin 130 astetta. Sinnepä paikat jo lakkasivatkin, ilmeisesti GPS-vastaanotin ei toimi kuin täyden päivänvalon valokennosta antamilla jännitteillä. Torstaina puolilta päivin tuli muutama paikka vielä Äänisen maisemista.

Aikaisempi, pari kertaa Suomen ylittänyt K6RPT-11 on ollut nyt jo muutaman viikon teillä tietymättömillä.

habhub.org kertoo, että pallosesonki on nyt parhaimmillaan.

(11.4.2017 OH3BK, päivitetty 13.4.2017)

Pispalan Radio 729 kHz QRT

Pispalan Radion AM-lähetin on rikki. Varalähettimen asennusta suunnitellaan pääsiäispyhinä.

FM-lähetin taajuudella 99,5 MHz toimii edelleen.

Hervannan DMR-toistin taas äänessä

Hervannan DMR-toistin oli pari päivää pois käytöstä OH3TR:n kontestiaseman ja OH3SHF-majakoiden antennitöiden sekä räkkikaappien uudelleenjärjestelyn yhteydessä löytyneen viallisen liittimen takia. Uusi liitin on asennettu, ja toistin on äänessä entistä ehompana.

(4.4.2017 OH3BK)

Jämsän DMR-toistin äänessä ja verkossa

Jämsän DMR-toistin OH6RUS on äänessä Himoksen huipulla KP21PV. Se on nyt myös kytketty FinDMR-verkkoon.

Taajuus 434,5625 MHz, erotus -2,0 MHz. Toistimen peittoalue ulottuu jonnekin Längelmäen paikkeille, missä Hervannan peitto loppuu Jyväskylään päin mennessä. Koeyhteyksiä saa ja kuuluukin pitää, tiedot peittoalueesta OH6JAT:lle.

https://findmr.wordpress.com/2017/04/05/jamsan-toistin-oh6rus-liittyi-verkkoon/

(5.4.2017 OH3BK)

RATS:n vuosikokous Padasjoella 28.3.2017

Radioamatööritekniikan seura ry:n sääntömääräinen vuosikokous järjestetään sunnuntaina 26.3.2017 klo 12:00. Paikkana on Padasjoen kunnantalo osoitteessa Kellosalmentie 20.

Varsinainen kokous alkaa klo 15:00. Tapahtumassa on kahvitarjoilu ja mielenkiintoisia esitelmiä. Lisätietoja lähempänä seuran sivuilla.

Kerhotilan järjestelytalkoot torstaisin

Maaliskuun tekniikkatorstait käytetään kerhotilan siivoukseen ja Feng Shuin parantamiseen. Seuraava kerta on 16.3.

Tervetuloa talkoisiin!

(11.3.2017 OH3BK)

Moppe-tunkkaus 11.3.2017

Moppe-tunkkausta harrastetaan Tommin OH3FCB johdolla Tredun Hepolamminkadun toimipisteen S-talossa lauantaina 11.3. kello 10-16.

Oven avausta ja lähitaisteluohjeita voi kysellä taajuudella 145,425 MHz. Omat eväät mukaan.

Ilmoittautua voi edelleen Virvelle OH3VIKI, oh3viki ät gmail piste com, tai kerholla olevaan listaan.

Kopterinpyörittelyilta kerholla 6.3.2017

Mies Lahdesta kävi esittelemässä kopteriaan pari viikkoa sitten.

Ilmailujaos innostui, ja tänään on luvassa kopterien pyöritystä.

(6.3.2017 OH3BK)

OH3RTR 23 cm ATV-toistin R.I.P

OH3TR:n hallinto sai eilen Viestintävirastolta ystävällisiä terveisiä sähköpostin muodossa:

Ohessa uusittu radiolupa liitteenä.
Luvasta on poistettu taajuus 1252,00/1282,000 MHz. Kyseiselle taajuusalueelle ei enää myönnetä lupia.
Alkuperäinen lupa lähetetään postitse.
Ystävällisin terveisin
Saija Lehtonen

Haemme popcorneja ja keskitymme jännäämään, nyykähtääkö radioamatööriharraste bandien vai harrastajien loppumiseen. Olemme pitäneet pitkään jälkimmäistä varmana voittajana, mutta haastaja on kunnostautunut viime aikoina.

(1.3.2017 OH3BK)

On jäsenmaksun aika!

Jäsenmaksulaput postitettiin viikolla 1 TRA-bulletinin 1/2017 mukana. Eräpäivä oli 3.2.

Joiltakin on suoritus jälleen unohtunut ns. piikkiin. Hipi hopi pankkiohjelman pariin, muuten Suuri Puhdistus iskee kuin 12 volttia! Hallitus siis katsoo seuraavassa kokouksessaan maksunsa unohtaneet eronneiksi.

Jos oma maksustatus epäilyttää, kiireesti yhteyttä taloudenhoitajaan oh3viki ät gmail piste com.

Yhdistyksen vuosikokous 27.2.2017

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin maanantaina 27.2.2017 kello 18 kerhohuoneella. Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen vuosikokoukselle määräämät asiat. Jäsenistöltä ei ollut tullut ehdotuksia.

Hyvin valmisteltu kokous sujui Petrin, OH3ENK, johdolla yli 20 jäsenen voimin sujuvasti alle 15 minuutissa. Kahvitarjoilukin maistui yleisölle.

SRAL tarjoaa jäsenilleen kaksi tutkintomoduulia

Suomen Radioamatööriliiton hallitus on päättänyt 23.2. kokouksessaan, että Liitto maksaa jäsentensä kaksi ensimmäistä tutkintomoduulia.

Uudistus otetaan käyttöön heti, kun pätevyystutkijakunta on selvittänyt käytännön asiat. Asiasta tiedotetaan lähiaikoina lisää.

Oma sivu 60 m bandista

Uusi 5 MHz bandi aukesi kaikille suomalaisille radioamatööreille 9.12.2016. Kerholta pidettiin ensimmäinen yhteys 15.12, kun rigi saatiin modattua lähettämään bandilla (tnx OH1DB). Reilun 2 kuukauden aikana on tuloksena ollut vähän yli 40 maata JT-modeilla käyttäen OCF-dipolin pisintä viikseä päästä syötettynä lankana Zeppin tai Fuchs-antennin tapaan.

Ajankohtaista-sivun vanhojen juttujen siivouksen yhteydessä syntyi kooste 60 m bandia koskevasta tietoudesta, koska sellaista ei ennestään ollut suomeksi. Nauttikaa!

(22.2.2017 OH3BK, päivitys 24.2.2017)

Antenni 60 m bandille

Bandille mitoitettu antenni olisi poikaa kerhoasemalla, koska se sen suorituskyky olisi ehkä parempi, ja OCF-dipoli vapautuisi muuhunkin workkimiseen.

Asennuspaikka on jossain määrin haastava, koska yhden suunnan vie dipoli, ja poikittaissuuntaan on metsä, urheilureitin valaistuksen sähkölinja sekä ison maston harukset. Ideoita otetaan vastaan.

(22.2.2017 OH3BK)

Vuoden 2016 tapahtumat siivottu arkistoon

Vuoden 2016 tapahtumat on siirretty Ajankohtaista-sivulta vanhojen tapahtumien arkistoon.

Lisäksi tulevat radioamatööriaiaheiset tapahtumat on erotettu omaksi otsikokseen Ajankohtaista-osion jälkeen.

(22.2.2017 OH3BK, päivitys 24.2.2017)

Uudistuksia radioamatööritutkinnoissa

Radioamatöörien pätevyystodistukset myöntää Viestintävirasto, mutta SRAL on hoitanut tutkintojen vastaanottamisen jo vuosien ajan. Järjestely on voimassa 3–4 vuotta kerrallaan, ja edellinen kausi päättyi 2016. Neuvottelujen ja hakemuksen perusteella Viestintävirasto on valtuuttanut SRAL:n vastaanottamaan pätevyystutkintoja myös 2017–2020. Uuden kauden alkaessa tehtiin myös joitain uudelleenjärjestelyjä tutkintotoiminnassa.

SRAL:n hallitus hyväksyi uudet tutkinto-ohjeet joulukuussa 2016. Päälinjat ovat entiset, mutta joihinkin yksityiskohtiin tehtiin tiukkojakin täsmennyksiä. Olennaisin muutos on tutkijoiden määräaikaisuus. Toinen merkittävä linjamuutos on tutkinto- ja koulutustoiminnan selkeämpi eriyttäminen. Tutkijan ja kokelaan riippumattomuutta on pyritty täsmentämään myös tutkintojärjestelmä AR-X:ään ja tutkintomaksukäytäntöihin liittyvillä ohjeilla.

Lisätietoja SRAL:n sivuilta.

(20.2.2017 OH3BK)

Perusluokan kurssi on pidetty

Perusluokan tutkintoon valmistava radioamatöörikurssi alkoi lauantaina 21.1.2017.

Kurssi pidettiin vanhaan tapaan viikonloppukurssina. Lisää tietoa ohjelmasta kurssisivulla.

Kurssin päätteeksi Tommi, OH3FCB, piti tutkinnon ystävänpäivänä 14.2. Kaikki 7 tutkittavaa pääsi läpi liehuvin lipuin. Ei se määrä, vaan laatu!

Onnittelemme uusia radioamatöörejä!

K6RPT-11 APRS-pallo jo 10. kierroksellaan

K6RPT-11 floater liihotteli ensimmäisen kerran Pohjanlahden yli Suomeen sunnuntaina 24.9. Se oli tuolloin matkalla jo toista kierrosta maapallon ympäri. Pallo vietti Suomen yllä pari vuorokautta, ja otti lopulta tiistaina jämäkästi suunnan kaakkoon. Viides kierros toi pallon Suomenlahdelle lauantaina 19.11. aamupäivällä, ja se suuntasi koilliseen itärajan tuntumassa. Sittemmin pallo on pysynyt radiohorisontin alapuolella.

Nyt pallo on saapunut Suurille järville 10. kierroksellaan. Tuuliennusteiden mukaan se ohittaa Euroopan eteläpuolelta, joten tälläkään kertaa emme sitä todennäköisesti kuule Suomessa. Pallo on viettänyt ilmassa jo 167 vuorokautta.

Pallo lähettää APRS-paikkatietoja taajuudella 144,800 MHz. Radiolaitteissa ei ole akkuja, joten lähetys hiljenee auringon laskiessa ja herää taas henkiin aamuauringon myötä.

California Near Space Projectin Kaliforniasta lähettämä pallo CNSP-30 on matkannut maapallon ympäri jo viime elokuun 24. päivästä noin 16 km korkeudessa. Uusimmat uutiset löytyvät Twitteristä.

(8.2.2016 OH3BK)

Muutoksia Hämeenlinnan toistinasemiin

Hämeenlinnassa on nyt koekäytössä DMR-toistin taajudella 434,5875 -2,0 MHz.

Samalla 70 cm R.NET-toistin on siirtynyt taajuudelle 434,975 -2,0 MHz.

Toistimet ovat vanhalla paikalla Miemalassa. Lisää tietoa OH3AA:n sivuilta ja dmr.fi-sivustolta.

SRAL:n koulutusuudistus etenee

Suomen Radioamatööriliiton koulutusuudistusprojekti alkoi syksyllä 2015. Tänä keväänä koulutusuudistustyöryhmän työn tulokset ovat valmiina esiteltäviksi.

Koulutusuudistus esitellään 22.4.2017 liiton Kevätpäivillä Kouvolassa. Lisätietoja on tulossa kerhoille huhtikuussa. Tämän kevään kerhotietokyselyssä tullaan myös kartoittamaan kerhojen koulutustilannetta. Radioamatööri-lehdessä käsitellään aihetta keväämmällä.

Tulevalla kesäleirillä Tammelan Mustialassa järjestetään kahtena päivänä koulutusuudistukseen liittyvää koulutusta.

Vapepan Hämeen piirin Valmiusavaus 28.1.2017

Hämeen 2017 Valmiusavaus pidetään Ahlmanin Kartanolla Tampereella, Hallilantie 24, lauantaina 28.1. klo.10 – 16. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille Vapepa-aktiiveille!

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Vapepan sivuilla.

Kerhoillat maanantaisin ja torstaisin kello 17

OH3NE:n kerhoillat ovat tammikuusta 2017 alkaen maantaisin ja torstaisin kello 17. Virallinen aika on siis muutettu vakiintuneen käytännön mukaiseksi. Usein porukkaa on paikalla jo aikaisemmin. Maanantain kerhoilta on perinteinen, ja torstaisin toiminta painottuu enemmän tekniikkaan.

Siivous jatkuu

Kerholla siivottiin välipäivinä. Siivous jatkuu säätämö/asematilassa sopivana päivänä.

Aiheena mm. bonkin lajittelu ja parempi Feng Shui. Seuraa medioita.

TRA-bulletin tulee, oletko valmis?

Jäsenlehti 1/2017 on painettu, ja se jaettiin maanantain 2.1.2017 kerhoillan kävijöille suoraan käteen. Lopuille lehti postitettiin viikolla 1. Mukana myös jäsenmaksulaput, eräpäivä 3.2.2017.

OF-prefiksi kaikille suomalaisille radioamatööreille juhlavuoden kunniaksi

SRAL:n ehdotuksen perusteella Viestintävirasto on päättänyt, että radioamatööriaseman tunnuksissa on sallittua käyttää vuonna 2017 vietettävän Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ajan tavanomaisen OH-kirjaintunnuksen sijasta juhlavuoden kirjaintunnusta OF. Muodollisesti OF-kirjaintunnuksen käyttö sallitaan väliaikaisella radioamatöörimääräyksen muutoksella, joka on luettavissa SRAL:n sivuilla.

OF3NE ja OF3TAM muistavat Suomen itsenäisyyttä myöhemmin ilmoitettavin menoin.

(22.12.2016 OH3BK, päivitys 3.1.2017)

RHA68-kanavien liikkuvista asemista lupavapaita

Viestintäviraston uusi tiedote kertoo, että suurin osa harrastuskäyttöön tarkoitetuista lähettimistä vapautettiin luvista vuoden alussa.

Viestintävirasto on julkaissut 2.1.2017 uuden määräyksen 15 lupavapaista laitteista.

Radioharrastajilla muutos näkyy lähinnä RHA68-kanavilla toimivien liikkuvien asemien lupien ja taajuusmaksujen poistumisena. Tukiasemat vaativat jatkossakin radioluvan.

Toinen suuri vapautettu ryhmä on 174-230 MHz ja 470-694 MHz alueilla TV-kanavien välissä toimivia radiomikrofonit. Lisäksi luvista vapautettiin 155 MHz koiratutkat sekä 59-63 GHz radiolinkit.

Muutos ei vaadi käyttäjiltä mitään toimenpiteitä. Radioamatöörilupia muutos ei koske.

(8.11.2016 OH3BK, päivitetty 3.1.2017)

TULEVIA RADIOAMATÖÖRITAPAHTUMIA

Rompepäivä Petäjäveden museolla 13.5.2017

Petäjäveden radio- ja puhelinmuseolla järjestetään perinteinen rompepäivä lauantaina 13.5.2017.

Lisätietoja lähempänä museon sivuilla sekä SRHS:n foorumilla.

Pohjoismainen VUSHF-tapaaminen Ruotsissa 9.-11.6.2017

Västkustens Mikrovågsgrupp SK6YH järjestää 39. pohjoismaisen VUSHF-tapaamisen Göteborgin saaristossa Tjörnin saarella 9.-11.6.2017.

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

Radioamatööritekniikan seura puuhaa yhteiskuljetusta tapaamiseen. Lisätietoja seuran sivuilla.

Mastotyöturvallisuuskurssi Artjärvellä 20.5.2017

SRAL järjestää yhteistyössä Artjärven Viestiteknisen Yhdistyksen kanssa toisen kerran suuren suosion saaneen mastotyöturvallisuuden perusteet -kurssin. Kurssi pidetään lauantaina 20.5.2017 Artjärven Viestikalliolla.

Kurssilla kerrotaan olennaisia mastotyöskentelyyn liittyviä turvallisuusasioita ja varoitetaan erityisistä vaaranpaikoista. Lisäksi tutustutaan erilaisten putoamissuojainten käyttöön, erilaisiin varusteisiin ja niiden oikeaoppiseen käyttöön sekä turvallisiin työtapoihin.

Kurssi jakaantuu kahteen osaan: teoriaosuuteen luentomuotoisena ja mastossa suoritettaviin käytännön harjoitteisiin. Mastossa suoritettavat harjoitukset ovat vapaaehtoisia ja valvottuja. Kurssille osallistuneet saavat kirjallisen luentomateriaalin.

Kurssi on tarkoitettu ensisijaisesti mastotyön vasta-alkajille. Kurssi EI anna pätevyyttä mastotöihin. Alaikäraja on 18 vuotta. Kurssille voidaan ottaa enintään 16 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä.

Kurssin hinta on 25 euroa sisältäen ruokailun. Kurssin vetäjinä toimivat Vili, OH5GE ja Heikki OH2LH.

Lisätietoja ja ilmoittautumislomake SRAL:n sivuilla.

OH3NE:n kesäleiri 16.-18.6.2017 Riitialassa

Kerhon kesäleiri järjestetään tällä kertaa Ikaalisten Riitialassa Kukkurankoskella. Kukkuran pihapiiristä löytyvät majoitustila Jukola, johon mahtuu yöpymään 12 henkeä, sähkösauna pukuhuoneineen, grillikota sekä savusauna. Alueelle mahtuu myös muutama asuntovaunu.

Viikonlopun vietto eli 2 yötä maksaa 10 euroa kaikilta yöpyjiltä. Yöpyjät tarvitsevat mukaansa joko makuupussin tai liinavaatteet. Omat eväät mukaan. Kukkurankoskella on mahdollista myös kalastaa. Jos haluat majoittua taloon tai tulet vaunun kanssa, varaathan paikkasi 2.6. mennessä ilmoittamalla Virvelle oh3viki ät geemail piste kom.

Ajo-ohje: Riitialan kylän läpi kulkien ei ainakaan eksy, sillä Luhalahden tielle ei käännytä, vaan mennään STOP-merkin jälkeen yli Luhalahden tien suoraan pikkutietä niin kauas kuin pääsee. Riitialan risteys on n. 2 km Mansoniemen sillan jälkeen oikealle. Pyrimme laittamaan myös tienviittoja.

SRAL:n kesäleiri 4.-9.7.2017 Tammelassa

SRAL järjestää Suomi 100 -juhlaleirin 4.-9.7.2017 Tammelan Mustialan kuninkaankartanossa Hämeen viljalakeuksien keskellä. Leiri alkaa tiistaina ja kestää sunnuntaihin saakka.

Monipuolisessa ohjelmassa muistellaan Suomen itsenäisyyttä ja radioamatöörien merkitystä viestinnän edelläkävijöinä itsenäisyyden aikana.

Lisätietoja lähempänä SRAL:n sivuilta. Paikalliset tavallisesti luotettavat tahot raportoivat, että tällä leirillä ei tarvitse edes mustia hevosia hakemalla hakea.

Radioamatööriaiheinen leirikoulu Tammelassa 2.-9.7.2017

Suomen Radioamatööriliitto ry järjestää kesäleirin yhteydessä heinäkuussa viikon mittaisen leirikoulun Tammelan Mustialassa. Leirikoulun tarkoituksena on lisätä osallistujien tietämystä radioamatööritoiminnasta, sekä tutustuttaa heitä toisiinsa erilaisten aktiviteettien avulla.

Hinta: 160 € (alle 12-vuotias) / 190 € (muut) sisältää opetuksen, luentomateriaalin, ruokailun ja majoituksen.

Lisätietoja SRAL:n sivuilta.

OH3AA:n rompetori 13.8.2017

OH3AA järjestää perinteisen rompetorin kerholla Hämeenlinnan Miemalassa lauantaina 13.8.2017.

Lisäteitoja lähempänä kerhon sivuilla.

VANHAT TAPAHTUMAT

Edellisten vuosien tapahtumat on siirretty omalle sivulleen.

Henkilökohtaiset työkalut