OH3NE:Ajankohtaista

OH3NE

Versio hetkellä 10. heinäkuuta 2017 kello 13.30 – tehnyt Oh3bk (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sisällysluettelo

OH3NE TIEDOTTAA

Kerhoillat maanantaisin ja torstaisin kello 17

OH3NE:n kerhoillat ovat tammikuusta 2017 alkaen maantaisin ja torstaisin kello 17. Usein porukkaa on paikalla jo aikaisemmin. Maanantain kerhoilta on perinteinen, ja torstaisin toiminta painottuu enemmän tekniikkaan.

Emme pidä kesä- tai muita taukoja. Satunnaiset arkipyhät on havaittu hyviksi kerhotoimintapäiviksi, jolloin toimintaa voi olla koko päivän.

Kerhohuone löytyy Pyynikin näkötornin länsisiivestä, osoite Näkötornintie 20, Tampere. Tietoa aktiviteetista saa kysymällä toistimilla ja katsomalla webbikamerasta. Kerhoillat ovat avoimia kaikille, joten tervetuloa rohkeasti tutustumaan!

Takaovi pidetään nykyään yleensä lukossa kahvion turvallisuuden takia. Soita tarvittaessa ovikelloa!

Haluatko liittyä jäseneksi? Se onnistuu yksinkertaisesti täyttämällä jäsentietolomake. Hallitus käsittelee hakemuksen seuraavassa kokouksessaan, ja jäsenmaksulasku ynnä muuta materiaalia saapuu aikanaan.

Tervetuloa!

Kerhon bulletiini keskiviikkoisin

Kerhon bulletiini luetaan FM-toistinasemilla taajuudella 145,750 MHz ja 434,850 MHz keskiviikkoisin kello 20.

Kerhon uusi domain ja postilistat jäsenille

Kerholle on hankittu oma domain-nimi (oh3ne.fi), jonka taakse rakennetaan uudet nettisivut ja lisätään muitakin palveluja. Pyynikin palvelimella olevat vanhat sivut (oh3ne.ham.fi) ovat vielä päivittäisessä käytössä uudistettujen sivujen rakentamisen ajan.

Uusien palvelujen käyttöönotto on aloitettu postilistoista.

Ilmoittaudu listoille omalla nimelläsi ja lisää kutsumerkki sulkeissa, esimerkiksi "Veijo Arponen (OH3NFC)". Rekisteröi sellainen sähköpostiosoite, josta lähetät postin listalle. Muussa tapauksessa viestisi saatetaan hylätä eikä sitä välitetä koskaan eteenpäin. Listoille liittyminen vaatii ylläpidon hyväksynnän.

Lisää tietoja postilistoista.

Hae QSL-korttisi kerholta!

QSL-lokerikko tursuaa jälleen. Kerhohuoneen Feng Shuin parannusten yhteydessä kannattaa pitää huolta, ettei niitä kohtaa kuvan korttien kohtalo.

Isi, näkyy jo!

Muun muassa OH3AC:llä on kiinnitetty huomiota toistinasematyöskentelijöiden kuntoon, jopa siinä määrin, että asia on otettu vuosikokouksen esityslistalle.

Ikäväksemme olemme huomanneet, että meilläkin on nykyään havaittavissa vastaavaa.

Emme halua ryhtyä moraalisaarnaajiksi ja vaatimaan täydellistä raittiutta bandilla. Kohtuus kaikessa, se on sopiva ohjenuora tässäkin yhteydessä. Aikuisten miesten tulisi itse osata sulkea radio siinä vaiheessa, kun alkoholin nauttiminen on kuultavissa puheessa havaittavassa määrin. Tai kun hanurijatsi tulee taustalta niin kovaa, ettei puheestakaan tahdo enää saada selvää.

"Isi, älä worki enää, näkyy jo!"

Toistinasemamme kuuluvat koko Pirkanmaalla ja myös kauempana. Ne ovat kerhon näyteikkuna myös muiden radioharrastajien ja satunnaisten kuulijoiden suuntaan. Kuulijoiden ei tarvitse edes olla aktiivisia radioharrastajia, vaan liikenteemme kuuluu joka paikassa, missä rigit ovat auki. Siis kerholaisten kotona, autossa, jopa kaupungilla.

Tätä asiaa eivät hitaimmat meistä ole ilmeisesti vielä oivaltaneet. Otetaan siis uudestaan:

Jokainen voi myös miettiä keskenään, kannattaako ruveta pitämään yhteyttä aseman kanssa, jolla on havaittavan 'kostea' modulaatio. Kukaan tuskin jaksaa pitkään örveltää ilman juttukaveria, ja taajuus rauhoittuu kuin itsestään.

Lisää aktiviteettia NAC-testeihin

Kerhoaktiivien mietintämyssyillassa keväällä 2016 tuli esille mm. se, että NAC-testeissä ei juuri täkäläisiä äänessä ole.

Nordic Activity Contestit ovat siis vanhojen 2 m tiistaitestien perillisiä. Aktiviteettikilpailujen luonteeseen kuuluu, että ne on tarkoitettu lisäämään aktiviteettiä. HF-kilpailujen kaltaista logipakkoa ei esimerkiksi ole, vaan siellä voi testailla omaa asemaansa ja kelejä kaikessa rauhassa ilman suorituspakkoa. Käsikoneellakin voi saada yli 100 km yhteyksiä, kun vastapäässä on kunnon asema!

Testiajat ovat seuraavat:

144 MHz joka kuukauden 1. tiistai 20-24 SA
28 MHz joka kuukauden 1. torstai 20-24 SA
432 MHz joka kuukauden 2. tiistai 20-24 SA
50 MHz joka kuukauden 2. torstai 20-24 SA
1296 MHz joka kuukauden 3. tiistai 20-24 SA
70 MHz joka kuukauden 3. torstai 20-24 SA
Mikroaallot (2,3 GHz ja ylöspäin) joka kuukauden 4. tiistai 20-24 SA

Lisätietoja sekä säännöt löytyvät SRAL:n VHF-kilpailumanagerin (OH6ZZ) sivuilta.

Kaikki mukaan workkimaan! Workkikaa edes paikallisasemat, kuten OH3TAM/OF3TAM!

PS. Mietintämyssyssä vilauteltiin myös kerholaisten sisäistä kilpailua, joten kannattaa merkitä yhteydet muistiin. OH3TAM/OF3TAM:sta saa kukaties lisäpisteitä.

Kesän/syksyn 2017 kerhotapahtumia

Kerhotilan uudelleenjärjestely jatkuu

Kerhotilan uudelleenjärjestely on aloitettu asemapöydistä. pöydät ovat nyt lopullisessa muodossaan, seuraavana vuorossa räkkien uudelleenjärjestely ja toisen vienti pois. Lopuksi muotoillaan verstas uuteen uskoon.

Järjestelyn ja kirpparin sivutuotteena on myös lajiteltu Bonkkia käyttöön/myyntivarastoon/Nekalaan. Lajittelu jatkuu edelleen.

Maston ja antennien huolto

Kerhoaseman masto ja antennit ovat päässeet neljännesvuosisadan kypsään ikään, ja sen huomaa.

Antennit purettiin mastosta 2.4.2017, ja maston kaato ja alaslasku tehtiin seuraavaksi. Masto on nyt korjaushitsattu ja sinkkipullokäsitelty. Vanha masto myytäneen pois. Hallitus päätti hankkia 10m alumiinimaston kääntömoottoreineen. Tavoitteena on saada uusi masto pystyyn ja antennien huolto tehtyä kesäkauden 2017 aikana. Projektille on tehty oma sivu.

Myös suosituksi osoittautuneelle uudelle [http://oh3ne.ham.fi/wiki/index.php/60_metrin_alue 5 MHz (60 m) bandille on laitettu oma antenni. Puoliaaltodipoli odottaa vielä viritystä, koska se on ihan oikeasti 60 m antenni, eli resonanssi löytyy tasan 5 MHz.

80 m puoliaaltodipoli koitetaan myös saada mahtumaan vielä jonnekin.

SRAL:n syyskokous ja Syyspäivät Tampereella 18.11.2017

Suomen Radioamatööriliiton sääntömääräinen syyskokous ja Syyspäivät pidetään 18.11.2017 Tampereella 20 vuoden tauon jälkeen. Tapahtuman järjestää Tampereen Radioamatöörit ry, OH3NE.

Lisää tietoa lähempänä uusilla sivuilla.

Osto-/myyntipalsta kerhon jäsenille

Wikiin lisätty osto-/myyntipalsta kerhon jäsenille.

Motorola-, ym. radiopuhelimien ohjelmointipalvelu

Kerho tarjoaa jäsenilleen ammattiradiopuhelimien ohjelmointipalvelun, lisätietoja täällä.

Radioamatööritutkintoja pidetään aina tarvittaessa

Tommi, OH3FCB, pitää tarvittaessa tutkintoja kerholla tai muualla Tampereen seudulla.

Tutkinnon voi sopia itselle käyvänä ajankohtana sopivaan paikkaan, joten reippaasti vain yhteyttä Tommiin tai muihin tutkijoihin.

Saatat olla tietämättäsi radioamatööri

Tietoliikenneluokan, perusluokan, teknillisen luokan ja yleisluokan pätevyystodistukset ovat voimassa toistaiseksi. Jos olet joskus päästänyt luvan vanhenemaan tai irtisanonut sen, pätevyytesi on silti voimassa. Sinun ei siis tarvitse käydä tutkinnossa, vaan voit vain hakea radioamatöörilupaa. Kätevimmin se käy Viestintäviraston sivuilla.

Ainoa poikkeus tästä ovat aikanaan myönnetyt kokelasluokan pätevyydet, jotka olivat määräaikaisia (viisi vuotta). Ne eivät ole enää voimassa, joten joudut käymään pätevyystutkinnossa saadaksesi pätevyyden ja radioamatööriluvan.

Lisää tietoa tutkinnoista tutkintosivuillamme.

APRS-lähetyksen polkuasetukset

Meille tuntemattomista syistä valmistajat toimittavat APRS-laitteet edelleen vuosikymmenen takaisilla vanhentuneilla oletusasetuksilla. USA:ssa otettiin vuosituhannen alkupuolella käyttöön toistossa polku WIDE1-1,WIDE2-1, koska käytössä oli huomattava määrä vanhanaikaisia tyhmiä digipiittereitä. Meillä toiminta käynnistyi sen verran jälkijunassa, että niitä ei ole koskaan ollutkaan. Tämä pitkä selostus kertoo amerikkalaisen näkökulman polkuasetuksiin ja niiden historiaan.

Vanhentuneiden oletusasetusten käyttö aiheuttaa monenlaista hämminkiä verkon toiminnassa. Käyttäjää turhauttavin on se, että aprs.fi -palvelu ei osaa näyttää, mitkä asemat ovat kuulleet lähetettä suoraan. Lisäksi moni käyttää kiinteällä asemalla turhan pitkää polkua, vaikka toisto yhden portaan yli riittäisi.

Hyvä peukalosääntö polun asettamisesta on seuraava:

Ajoneuvoasemalla: WIDE2-2, jos liikut maantiellä, missä lähin igate-asema saattaa olla kaukana, tai WIDE1-1, jos liikut Tampereen ympäristössä, missä on kattava APRS-verkko.

Kotiasemalla: Aina WIDE1-1.

Voit tarkistaa oman asemasi käyttämän polun aprs.fi -palvelusta (esimerkkinä tässä OH3HWX-9). Ohjeet asetuksien laittamiseen löytyvät kunkin laitteen käyttöohjekirjasta.

AJANKOHTAISTA 2017

Kerhon uudet sivut on otettu käyttöön

Kerhon uudet Wordpress-pohjaiset sivut on otettu käyttöön osoitteessa https://oh3ne.fi.

Kaikki uudet tapahtumat ilmestyvät sinne. Wanhat wikisivut elävät aikansa, ja niiden sisältämä historiallinen materiaali siirretään uusille sivuille tai pyritään säilyttämään muulla tapaa.

Vaihda siis kirjanmerkkisi uusille sivuille.

OH3NE:n kesäleiri 16.-18.6.2017 Riitialassa

Kerhon kesäleiri järjestettiin tänä vuonna Ikaalisten Riitialassa Kukkurankoskella (KP11MV). Kukkuran pihapiiristä löytyvät majoitustila Jukola, johon mahtuu yöpymään 12 henkeä, sähkösauna pukuhuoneineen, grillikota sekä savusauna. Alueelle mahtuu myös muutama asuntovaunu. Leiriasema OF3TAM oli äänessä HF- ja VHF-alueilla.

Sää suosi perinteiseen tapaan, ja kaikilla oli mukavaa. Ensi vuonna taas jossain.

Parannuksia OH3RNE FM-toistinten vastaanotinjärjestelyihin

Puskuryhmä asensi toukokuun lopulla uuden 2 m vastaanottimen Elovainion sähköaseman mastoon. Taajuus 145,750 MHz -600 kHz, aliääni 151,4 Hz, antennina Aerialin nelikkodipoli 63 m korkeudessa maston luoteissyrjällä. Vastaanotin parantaa käsikonepeittoa Ylöjärvellä sekä läntisellä Tampereella ja mobilepeittoa luoteen sekä pohjoisen suunnalla.

Vastaanotin palvellee parhaiten myös kerhon kesäleirillä Kukkurankoskella, joten ohjelmoithan radioosi myös tämän aliäänen valmiiksi.

Ääni kulkee toistaiseksi 70 cm RF-linkillä. Kun paikalle joskus saadaan bittiä, aliääni muuttuu normaaliksi, ja käyttöön tulee myös 70 cm vastaanotin.

Samainen puskuryhmä vaihtoi myös Tesomalle uuden vastaanotinraudan. Nyt siellä on taas sekä 2 m että 70 cm vastaanottimet, aliääni tavanomainen 123,0 Hz. 70 cm vastaanotin on auttanut käsikoneworkkimista pitkin kaupunkia paikoissa, missä Pyynikille ei ole niin hyvä yhteys.

(30.5.2017 OH3BK, päivitys 17.6.2017)

Aalto 2 -satelliitti potkaistu radalleen

Aalto 2 -satelliitti lähetettiin torstaina 25.5. ISS-asemalta. Sen on tarkoitus tutkia 90–320 kilometrin korkeudella sijaitsevaa alempaa termosfääriä yhdessä 39 muun satelliitin kanssa. Satelliitti on osa kansainvälistä QB50-projektia. Aalto-yliopisto julkaisee satelliittiprojekteistaan niukkasanaisesti tietoa omilla sivuillaan.

Vaikka satelliitti on radioamatöörisatelliitti, siitä on julkaistu kehnonlaisesti tietoa. IARU:n luettelo koordinoiduista satelliiteista kertoo, että downlink on 437,335 MHz (+/- doppler) ja modulaatio 9600 bps 2-GFSK. Datan sisällöstä ei ole julkisia tietoja. Lähete on G3RUH-yhteensopivaa, ja UX7HO softamodeemilla ja DK3WN:n softilla voi ehkä saada lähetyksestä irti jotain telemetriaa. Aalto-1:n datasivu antaa myös jotain osviittaa. Voi myös arvata, että satelliitin radioamatöörikutsu on sama täysin hatusta repäisty OH2A1S kuin kesäkuussa lähtevällä Aalto 1 -satelliittilla.

Oletus, että satelliitti seuraa alkuun kansainvälistä avaruusasemaa kuin haikoukku laivaa, piti paikkansa. Tämä riippuu tietenkin siitä, millaiselle radalle satelliitit laukaistiin. 25.5. myöhään illalla kuului pari kertaa CW-ID "AALTO2", mutta datan dekoodaaminen vaatii melkoisesti vahvemman signaalin. Ajat ja suunta täsmäsivät ISS:n rataan.

Nyttemmin satelliitti on edistänyt avaruusasemaa ja sille on julkaistu omat rataparametrit.

(25.5.2017 OH3BK, päivitys 31.5.2017)

Hervannan DMR-toistin ja APRS-igate taas kunnossa

Hervannan DMR-toistin, OH3RDR APRS-igate ja OH3SHF-mikroaaltomajakat olivat joitakin päiviä pimeinä.

Pistorasioihin on saatu sähköä, ja laitteet ovat taas taas äänessä. 24 GHz majakka on edelleen pois pelistä. Ilmeisesti sen poweri oli polttanut sulakkeen.

(7.5.2017 OH3BK, päivitys 22.5.2017)

Kansainvälistä kilpailumenestystä

Kerhon vesijättömaasiipi osallistui Eurovision laulukilpailuihin erikoiskutsulla OG3NE, tuloksena 11. sija.

Lisätietoja http://og3ne.com/.

Terveisiä Viestintävirastosta

"Radioamatööriviestinnän taajuusalueet ja suurimmat sallitut tehot" -taulukoiden tiedot on päivitetty vastaamaan radiotaajuusmääräyksen M4V liiteenä olevan taajuustaulukon sisältöä.

Terveisin Markku Laasonen

Taulukot kannattaa tulostaa asemalle näkyviin. Hyvää opintomateriaalia myös tutkintoon harjoittelevalle.

Erityisesti isotehoista VHF-rigiä käyttävien perusluokkaisten kannattaa perehtyä FM-tehorajoihin.

(10.5.2017 OH3BK, päivitys 25.5.2017)

Radioamatööriaiheinen leirikoulu SRAL:n kesäleirillä Tammelassa 2.-9.7.2017

Suomen Radioamatööriliitto ry. järjestää leirikoulun 2.–9.7.2017 Tammelan Mustialassa. Leirikoulu on tarkoitettu ensisijaisesti niille, jotka eivät vielä ole radioamatöörejä.

Leirikouluviikon aikana tutustutaan radioamatööritoimintaan ja opiskellaan perusluokan radioamatööritutkinnon asioita. Jokainen saa rakentaa elektroniikkarakennussarjan juottamalla. Halukkaat pääsevät kokeilemaan yhteydenpitoa radiolla. Leirikoulussa on mahdollista suorittaa radioamatööritutkinto. Leirikoululaiset osallistuvat osittain myös Liiton kesäleirin ohjelmaan.

Majoitus on Mustialassa HAMK:n tiloissa. Leirikoulumaksu on 160 euroa (alle 12-vuotias) ja 190 euroa (muut). Maksu sisältää opetuksen, luentomateriaalin, ruokailun ja majoituksen sekä mahdolliset radioamatööritutkinnot.

Ilmoittautumiset 9.6.2017 mennessä nettilomakkeella.

Pispalan Radio 729 kHz jälleen äänessä

Pispalan Radion AM-lähetin sanoi sopimuksen irti pääsiäisen alla. Asema toimii nyt varalähettimellä alennetulla teholla. Myös antennissa on ilmeisesti vikaa, joten kuuluvuus on melkoisesti heikompi.

FM-lähetin taajuudella 99,5 MHz toimii edelleen vanhaan malliin.

(14.5.2017 OH3BK)

Pohjoismainen VUSHF-tapaaminen Ruotsissa 9.-11.6.2017

Västkustens Mikrovågsgrupp SK6YH järjestää 39. pohjoismaisen VUSHF-tapaamisen Göteborgin saaristossa Tjörnin saarella 9.-11.6.2017.

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

Radioamatööritekniikan seura on järjestänyt yhteiskuljetuksen tapaamiseen.

Tukes on löytänyt turvallisuuspuutteen kiinalaisten käsipuhelinten laturista

Tukes on löytänyt vakavan turvallisuuspuutteen konkurssiin menneen Erätukun myymien kiinalaisten Jahti Jakt -metsästysradiopuhelimien laturista, tyyppi 1A31KG-2. Lataustelineen sisäinen verkkomuuntaja löi läpi jännitekokeessa.

Saman tyyppistä laturia on myyty ainakin Wouxun KG-UVD1P -amatöörikäsipuhelinten mukana. Ainoa varmasti turvallinen tapa syöttää kyseistä laturia on ulkoinen 12 VDC virtalähde, jolle on myös liitin autokäyttöä varten.

Karavaani päin Helvettiä 11-14.5.2017

Kerho järjesti leirin Helvetinjärven kansallispuistossa (OHFF003) Haukkajärven rannalla 11-14.5.2017. Puskuryhmä eli OH3ENK saapui paikalle torstaina klo 16 jälkeen. Muuta porukkaa kävi pääasiassa päiväseltään paistelemassa makkaraa ja ihailemassa maisemia.

Kyseessä oli metsäleiri/QSO-leiri. Mitään mukavuuksia ei juuri löydy. Paikalle voi tulla omalla asuntoautolla tai -vaunulla, tai teltalla. Tarvittaessa olisi pystytetty puolijoukkueteltta. Omat eväät mukaan!

Ajo-ohje paikalle, paikalle opasti myös perinteinen APRS-leiriobjekti OF3TAM. Päivystys ripiittereillä ja 145,425 MHz. Tapahtuma saattaa uusiutua lähinnä spontaanisti kesän mittaan.

Aktivointikilpailu jäsenille 13.5.2017

Jäsenille pidettiin aktivointikilpailu lauantaina 13.5.2017 klo 12-16 Suomen aikaa. Tavoitteena oli workkia kerhoasema OH3NE/OH3TAM/OF3NE/OF3TAM mahdollisimman monta kertaa 2m ja 70cm alueilla.

Kilpailun aluksi oli kilpailuinfo kello 12.00 OH3RNE FM-toistimilla. Markon mukaan kisaamaan olisi mahtunut enemmänkin asemia.

Leikkimielisen kilpailun säännöt julkistetaan vasta kilpailun jälkeen. Voittajalle luvassa pieni palkinto. Kiitos kaikille osallistujille!

Huutokauppakeisari myi kätkentämopen

Huutokauppakeisari-ohjelmassa esiintyi tiistaina 9.5 moppekätkijöiden kuningas "Tällaisia mulla on sellaiset 60 kpl". Yksi kone myytiin näytteeksi "kohtuuhintaan" 105€.

Kevätajelu 6.5.2017

Kerhon kevätajeluun kokoonnuttiin Särkänniemen parkkipaikalle rantaan lauantaina 6.5. kello 17. Yksi autoista toimi johtotähtenä ja johdatti porukan maisemareittejä pitkin Pirkkalan lentoaseman kautta Niihaman ulkoilumajalle grillaamaan. Perillä oli tarjolla jäsenille makkaraa, limua ja kahvia. Kolonna oli kuultavissa taajuudella 145,475 MHz.

Porukkaa oli vähemmän kuin viime syksyn ajelussa. Grillaamiseen osallistui kuitenkin 11 jäsentä sekä Haukku. Liekö kaunis ilma saanut ihmiset lähtemään sankoin joukoin mökeille ym. ulkoilma-aktiviteettien pariin? Kiitos kaikille osallistuneille!

Tarjolla vanhoja alan lehtiä

Kerholla on radioamatööriaiheisia lehtiä kuten QST, Radio Communication ja Ham Radio vuosikerroittain pakattuina.

Ehdot lehtien ottamiselle ovat seuraavat: pitää ottaa koko vuosikerta kerrallaan, vastineeksi voi niin halutessaan laittaa omantunnon mukaan rahaa kerhon kassaan, ja lehtiä ei saa tuoda takaisin. Toiveena on, että lehdet häipyvät kerholta mahdollisimman pikaisesti.

Wappuradio oli ja meni

Rakkauden Wappuradio aloitti lähetyksen jälleen keskiviikkona 19.4. kello 14. Tämä oli Wappuradiolle jo kahdeksas vuosi. Ohjelma jatkui wappuaattoon 30.4. klo 15 asti.

Asema lähetti Hervannan veritornista 200 W ERP-teholla taajuudella 101,6 MHz, pystypolarisaatio. Lähetys oli kuultavissa myös internetissä.

"Kuuntele Rakkauden Wappuradiota, sillä sen vaikutus työtehoon on tutkitusti testattu!"

SRAL:n Kevätpäivät Kouvolassa 22.-23.4.2017

Suomen Radioamatööriliiton Kevätpäivät pidettiin Kouvolassa 22.–23.4.2017. Lauantain ohjelma oli Kouvola-talossa sekä lähellä sijaitsevassa Putkiradiomuseossa. Sunnuntainen Vapepa-päivä järjestettiin Original Sokos Hotel Vaakunassa.

Keväpäivien yhteydessä oli myös Sotilasradiopäivä lauantaina kello 10-14 Kouvola-talolla. Ohjelmassa oli seuraavat esitelmät:

Lauri Lehtonen, Ilmavoimien radiotiedustelu
Martti Susitaival, Viestisotaa Rukajärvellä
Sakari Viinikainen, Pohjois-Kymenlaakson suojeluskunnat sisällissodassa

SRAL:n kevätkokous Kouvolassa 22.4.2017

Suomen Radioamatööriliiton sääntömääräinen kevätkokous pidettiin Kouvola-talolla lauantaina 22.4.2017. Kokoukseen osallistui 126 henkilöjäsentä sekä 19 kerhoa käytti ääntään valtakirjalla. Puheenjohtajana toimi Ilmo, OH2BO.

Hallituksen esitys toimintakertomukseksi hyväksyttiin. Vuoden 2016 hallitukselle myönnettiin tili- ja vastuuvapaus. Jäsenten esitykset mm. puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja Radioamatööri-lehden päätoimittajan erottamisesta sekä tutkintojärjestelmän palauttamisesta vanhaan malliin kokivat äänestyksissä murskatappion. Lisäksi pöytäkirjaan kirjattiin ponsi tilintarkastuksen kilpailuttamisesta, ja päätettiin lanseerata OH2TK:n muistopalkinto.

SRAL:n Vapepa-päivät Kouvolassa 23.4.2017

Sunnuntaina 23.4. pidettiin Kevätpäivien päätteeksi Vapepa-päivät klo 10.00-15.00 Original Sokos Hotel Vaakunassa, Kouvolassa.

Rompepäivä kerholla 15.4.2017

OH3NE:n toinen perinteinen Bonkirppari pidettiin perinteisin menoin kerhon varaston edessä Pyynikin näkötornin kupeessa lauantaina 15.4.2017 kello 12-15. Kaukaisimmat kävijät olivat jälleen Lahdesta asti.

Myynnissä oli bonkkia ja parempaakin tavaraa. Myyntiosastojen ehdoton helmi oli täysin pakasta vedetyn näköinen ja toimintakuntoinen IC-970 2 m/70 cm multimode hintaan 600€. Tavaran lisäksi tarjolla oli myös grillimakkaraa, kahvia, pullaa, limua ja simaa.

Foreca ennusti vielä perjantai-iltana päivälle nollakeliä tai pikkupakkasta ja pilvipoutaa. Illan lumisateen mahdollisuuskin oli kaikonnut näköpiiristä. Toisin kävi: myyntiosastojen pystytyksen aikana alkoi lumisade, joka sakeni välillä pyryksi. Aurinko alkoi paistaa vähän ennen kello 15.

Sään huomioon ottaen myyntituotto oli kohtalainen. Lisäksi peräkärryyn tuupattiin ennätysmäärä SERriä matkalle kohti Nekalaa. Kiitämme kaikkia kävijöitä, ensi vuonna taas uudestaan!

Uusi APRS-pallo käväisi Suomen yllä

Koululaisten lähettämä KK6PNN-5 APRS-pallo tuli Suomeen luoteesta. Se ehti Suomen puolelle aikaisin aamulla keskiviikkona 12.4. Alkuillasta se oli ehtinyt jo Nilsiän paikkeille, suunta noin 130 astetta. Sinnepä paikat jo lakkasivatkin, ilmeisesti GPS-vastaanotin ei toimi kuin täyden päivänvalon valokennosta antamilla jännitteillä. Torstaina puolilta päivin tuli muutama paikka vielä Äänisen maisemista.

Aikaisempi, pari kertaa Suomen ylittänyt K6RPT-11 on ollut nyt jo muutaman viikon teillä tietymättömillä.

habhub.org kertoo, että pallosesonki on nyt parhaimmillaan.

(11.4.2017 OH3BK, päivitetty 13.4.2017)

Hervannan DMR-toistin taas äänessä

Hervannan DMR-toistin oli pari päivää pois käytöstä OH3TR:n kontestiaseman ja OH3SHF-majakoiden antennitöiden sekä räkkikaappien uudelleenjärjestelyn yhteydessä löytyneen viallisen liittimen takia. Uusi liitin on asennettu, ja toistin on äänessä entistä ehompana.

(4.4.2017 OH3BK)

Jämsän DMR-toistin äänessä ja verkossa

Jämsän DMR-toistin OH6RUS on äänessä Himoksen huipulla KP21PV. Se on nyt myös kytketty FinDMR-verkkoon.

Taajuus 434,5625 MHz, erotus -2,0 MHz. Toistimen peittoalue ulottuu jonnekin Längelmäen paikkeille, missä Hervannan peitto loppuu Jyväskylään päin mennessä. Koeyhteyksiä saa ja kuuluukin pitää, tiedot peittoalueesta OH6JAT:lle.

https://findmr.wordpress.com/2017/04/05/jamsan-toistin-oh6rus-liittyi-verkkoon/

(5.4.2017 OH3BK)

RATS:n vuosikokous Padasjoella 28.3.2017

Radioamatööritekniikan seura ry:n sääntömääräinen vuosikokous järjestetään sunnuntaina 26.3.2017 klo 12:00. Paikkana on Padasjoen kunnantalo osoitteessa Kellosalmentie 20.

Varsinainen kokous alkaa klo 15:00. Tapahtumassa on kahvitarjoilu ja mielenkiintoisia esitelmiä. Lisätietoja lähempänä seuran sivuilla.

Kerhotilan järjestelytalkoot torstaisin

Maaliskuun tekniikkatorstait käytetään kerhotilan siivoukseen ja Feng Shuin parantamiseen. Seuraava kerta on 16.3.

Tervetuloa talkoisiin!

(11.3.2017 OH3BK)

Moppe-tunkkaus 11.3.2017

Moppe-tunkkausta harrastetaan Tommin OH3FCB johdolla Tredun Hepolamminkadun toimipisteen S-talossa lauantaina 11.3. kello 10-16.

Oven avausta ja lähitaisteluohjeita voi kysellä taajuudella 145,425 MHz. Omat eväät mukaan.

Ilmoittautua voi edelleen Virvelle OH3VIKI, oh3viki ät gmail piste com, tai kerholla olevaan listaan.

Kopterinpyörittelyilta kerholla 6.3.2017

Mies Lahdesta kävi esittelemässä kopteriaan pari viikkoa sitten.

Ilmailujaos innostui, ja tänään on luvassa kopterien pyöritystä.

(6.3.2017 OH3BK)

OH3RTR 23 cm ATV-toistin R.I.P

OH3TR:n hallinto sai eilen Viestintävirastolta ystävällisiä terveisiä sähköpostin muodossa:

Ohessa uusittu radiolupa liitteenä.
Luvasta on poistettu taajuus 1252,00/1282,000 MHz. Kyseiselle taajuusalueelle ei enää myönnetä lupia.
Alkuperäinen lupa lähetetään postitse.
Ystävällisin terveisin
Saija Lehtonen

Haemme popcorneja ja keskitymme jännäämään, nyykähtääkö radioamatööriharraste bandien vai harrastajien loppumiseen. Olemme pitäneet pitkään jälkimmäistä varmana voittajana, mutta haastaja on kunnostautunut viime aikoina.

(1.3.2017 OH3BK)

On jäsenmaksun aika!

Jäsenmaksulaput postitettiin viikolla 1 TRA-bulletinin 1/2017 mukana. Eräpäivä oli 3.2.

Joiltakin on suoritus jälleen unohtunut ns. piikkiin. Hipi hopi pankkiohjelman pariin, muuten Suuri Puhdistus iskee kuin 12 volttia! Hallitus siis katsoo seuraavassa kokouksessaan maksunsa unohtaneet eronneiksi.

Jos oma maksustatus epäilyttää, kiireesti yhteyttä taloudenhoitajaan oh3viki ät gmail piste com.

Yhdistyksen vuosikokous 27.2.2017

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin maanantaina 27.2.2017 kello 18 kerhohuoneella. Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen vuosikokoukselle määräämät asiat. Jäsenistöltä ei ollut tullut ehdotuksia.

Hyvin valmisteltu kokous sujui Petrin, OH3ENK, johdolla yli 20 jäsenen voimin sujuvasti alle 15 minuutissa. Kahvitarjoilukin maistui yleisölle.

SRAL tarjoaa jäsenilleen kaksi tutkintomoduulia

Suomen Radioamatööriliiton hallitus on päättänyt 23.2. kokouksessaan, että Liitto maksaa jäsentensä kaksi ensimmäistä tutkintomoduulia.

Uudistus otetaan käyttöön heti, kun pätevyystutkijakunta on selvittänyt käytännön asiat. Asiasta tiedotetaan lähiaikoina lisää.

Oma sivu 60 m bandista

Uusi 5 MHz bandi aukesi kaikille suomalaisille radioamatööreille 9.12.2016. Kerholta pidettiin ensimmäinen yhteys 15.12, kun rigi saatiin modattua lähettämään bandilla (tnx OH1DB). Reilun 2 kuukauden aikana on tuloksena ollut vähän yli 40 maata JT-modeilla käyttäen OCF-dipolin pisintä viikseä päästä syötettynä lankana Zeppin tai Fuchs-antennin tapaan.

Ajankohtaista-sivun vanhojen juttujen siivouksen yhteydessä syntyi kooste 60 m bandia koskevasta tietoudesta, koska sellaista ei ennestään ollut suomeksi. Nauttikaa!

(22.2.2017 OH3BK, päivitys 24.2.2017)

Antenni 60 m bandille

Bandille mitoitettu antenni olisi poikaa kerhoasemalla, koska se sen suorituskyky olisi ehkä parempi, ja OCF-dipoli vapautuisi muuhunkin workkimiseen.

Asennuspaikka on jossain määrin haastava, koska yhden suunnan vie dipoli, ja poikittaissuuntaan on metsä, urheilureitin valaistuksen sähkölinja sekä ison maston harukset. Ideoita otetaan vastaan.

(22.2.2017 OH3BK)

Vuoden 2016 tapahtumat siivottu arkistoon

Vuoden 2016 tapahtumat on siirretty Ajankohtaista-sivulta vanhojen tapahtumien arkistoon.

Lisäksi tulevat radioamatööriaiaheiset tapahtumat on erotettu omaksi otsikokseen Ajankohtaista-osion jälkeen.

(22.2.2017 OH3BK, päivitys 24.2.2017)

Uudistuksia radioamatööritutkinnoissa

Radioamatöörien pätevyystodistukset myöntää Viestintävirasto, mutta SRAL on hoitanut tutkintojen vastaanottamisen jo vuosien ajan. Järjestely on voimassa 3–4 vuotta kerrallaan, ja edellinen kausi päättyi 2016. Neuvottelujen ja hakemuksen perusteella Viestintävirasto on valtuuttanut SRAL:n vastaanottamaan pätevyystutkintoja myös 2017–2020. Uuden kauden alkaessa tehtiin myös joitain uudelleenjärjestelyjä tutkintotoiminnassa.

SRAL:n hallitus hyväksyi uudet tutkinto-ohjeet joulukuussa 2016. Päälinjat ovat entiset, mutta joihinkin yksityiskohtiin tehtiin tiukkojakin täsmennyksiä. Olennaisin muutos on tutkijoiden määräaikaisuus. Toinen merkittävä linjamuutos on tutkinto- ja koulutustoiminnan selkeämpi eriyttäminen. Tutkijan ja kokelaan riippumattomuutta on pyritty täsmentämään myös tutkintojärjestelmä AR-X:ään ja tutkintomaksukäytäntöihin liittyvillä ohjeilla.

Lisätietoja SRAL:n sivuilta.

(20.2.2017 OH3BK)

Perusluokan kurssi on pidetty

Perusluokan tutkintoon valmistava radioamatöörikurssi alkoi lauantaina 21.1.2017.

Kurssi pidettiin vanhaan tapaan viikonloppukurssina. Lisää tietoa ohjelmasta kurssisivulla.

Kurssin päätteeksi Tommi, OH3FCB, piti tutkinnon ystävänpäivänä 14.2. Kaikki 7 tutkittavaa pääsi läpi liehuvin lipuin. Ei se määrä, vaan laatu!

Onnittelemme uusia radioamatöörejä!

K6RPT-11 APRS-pallo jo 10. kierroksellaan

K6RPT-11 floater liihotteli ensimmäisen kerran Pohjanlahden yli Suomeen sunnuntaina 24.9. Se oli tuolloin matkalla jo toista kierrosta maapallon ympäri. Pallo vietti Suomen yllä pari vuorokautta, ja otti lopulta tiistaina jämäkästi suunnan kaakkoon. Viides kierros toi pallon Suomenlahdelle lauantaina 19.11. aamupäivällä, ja se suuntasi koilliseen itärajan tuntumassa. Sittemmin pallo on pysynyt radiohorisontin alapuolella.

Nyt pallo on saapunut Suurille järville 10. kierroksellaan. Tuuliennusteiden mukaan se ohittaa Euroopan eteläpuolelta, joten tälläkään kertaa emme sitä todennäköisesti kuule Suomessa. Pallo on viettänyt ilmassa jo 167 vuorokautta.

Pallo lähettää APRS-paikkatietoja taajuudella 144,800 MHz. Radiolaitteissa ei ole akkuja, joten lähetys hiljenee auringon laskiessa ja herää taas henkiin aamuauringon myötä.

California Near Space Projectin Kaliforniasta lähettämä pallo CNSP-30 on matkannut maapallon ympäri jo viime elokuun 24. päivästä noin 16 km korkeudessa. Uusimmat uutiset löytyvät Twitteristä.

(8.2.2016 OH3BK)

Muutoksia Hämeenlinnan toistinasemiin

Hämeenlinnassa on nyt koekäytössä DMR-toistin taajudella 434,5875 -2,0 MHz.

Samalla 70 cm R.NET-toistin on siirtynyt taajuudelle 434,975 -2,0 MHz.

Toistimet ovat vanhalla paikalla Miemalassa. Lisää tietoa OH3AA:n sivuilta ja dmr.fi-sivustolta.

SRAL:n koulutusuudistus etenee

Suomen Radioamatööriliiton koulutusuudistusprojekti alkoi syksyllä 2015. Tänä keväänä koulutusuudistustyöryhmän työn tulokset ovat valmiina esiteltäviksi.

Koulutusuudistus esitellään 22.4.2017 liiton Kevätpäivillä Kouvolassa. Lisätietoja on tulossa kerhoille huhtikuussa. Tämän kevään kerhotietokyselyssä tullaan myös kartoittamaan kerhojen koulutustilannetta. Radioamatööri-lehdessä käsitellään aihetta keväämmällä.

Tulevalla kesäleirillä Tammelan Mustialassa järjestetään kahtena päivänä koulutusuudistukseen liittyvää koulutusta.

Vapepan Hämeen piirin Valmiusavaus 28.1.2017

Hämeen 2017 Valmiusavaus pidetään Ahlmanin Kartanolla Tampereella, Hallilantie 24, lauantaina 28.1. klo.10 – 16. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille Vapepa-aktiiveille!

Lisätietoja ja ilmoittautuminen Vapepan sivuilla.

Kerhoillat maanantaisin ja torstaisin kello 17

OH3NE:n kerhoillat ovat tammikuusta 2017 alkaen maantaisin ja torstaisin kello 17. Virallinen aika on siis muutettu vakiintuneen käytännön mukaiseksi. Usein porukkaa on paikalla jo aikaisemmin. Maanantain kerhoilta on perinteinen, ja torstaisin toiminta painottuu enemmän tekniikkaan.

Siivous jatkuu

Kerholla siivottiin välipäivinä. Siivous jatkuu säätämö/asematilassa sopivana päivänä.

Aiheena mm. bonkin lajittelu ja parempi Feng Shui. Seuraa medioita.

TRA-bulletin tulee, oletko valmis?

Jäsenlehti 1/2017 on painettu, ja se jaettiin maanantain 2.1.2017 kerhoillan kävijöille suoraan käteen. Lopuille lehti postitettiin viikolla 1. Mukana myös jäsenmaksulaput, eräpäivä 3.2.2017.

OF-prefiksi kaikille suomalaisille radioamatööreille juhlavuoden kunniaksi

SRAL:n ehdotuksen perusteella Viestintävirasto on päättänyt, että radioamatööriaseman tunnuksissa on sallittua käyttää vuonna 2017 vietettävän Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ajan tavanomaisen OH-kirjaintunnuksen sijasta juhlavuoden kirjaintunnusta OF. Muodollisesti OF-kirjaintunnuksen käyttö sallitaan väliaikaisella radioamatöörimääräyksen muutoksella, joka on luettavissa SRAL:n sivuilla.

OF3NE ja OF3TAM muistavat Suomen itsenäisyyttä myöhemmin ilmoitettavin menoin.

(22.12.2016 OH3BK, päivitys 3.1.2017)

RHA68-kanavien liikkuvista asemista lupavapaita

Viestintäviraston uusi tiedote kertoo, että suurin osa harrastuskäyttöön tarkoitetuista lähettimistä vapautettiin luvista vuoden alussa.

Viestintävirasto on julkaissut 2.1.2017 uuden määräyksen 15 lupavapaista laitteista.

Radioharrastajilla muutos näkyy lähinnä RHA68-kanavilla toimivien liikkuvien asemien lupien ja taajuusmaksujen poistumisena. Tukiasemat vaativat jatkossakin radioluvan.

Toinen suuri vapautettu ryhmä on 174-230 MHz ja 470-694 MHz alueilla TV-kanavien välissä toimivia radiomikrofonit. Lisäksi luvista vapautettiin 155 MHz koiratutkat sekä 59-63 GHz radiolinkit.

Muutos ei vaadi käyttäjiltä mitään toimenpiteitä. Radioamatöörilupia muutos ei koske.

(8.11.2016 OH3BK, päivitetty 3.1.2017)

VANHAT TAPAHTUMAT

Edellisten vuosien tapahtumat on siirretty omalle sivulleen.

Henkilökohtaiset työkalut